Ademwerk

Met ademwerk kun je ontzettend veel. Het kan je tot je rauwe kern laten komen, het kan je focus brengen, het kan je extatische laten voelen en het kan je fysiek sterker maken. En het één sluit het ander niet uit.

Mijn eerste kennismaking met ademwerk was de verbonden ademhaling. Ik wist niet wat me overkwam. Het duurde zeker een jaar voor ik er weer mee in aanraking kwam. Dit was de innerflute ademhaling en daarop volgde nog meer verbonden ademhaling. Met yoga had ik al wel eens kennisgemaakt met Pranayama en langzaam leerde ik ook steeds meer meditatieve ademhalingstechnieken.

Ik merkte dat het zoveel met me deed, dat het me veel kon leren, dat het mijn focus totaal kon veranderen en dat ik me in een groep ook heel verbonden kon voelen. Maar precies als ik ben, wilde ik weten waar deze technieken vandaan kwamen, wat de origine was en waar elke techniek precies toe diende.

En zo heb in een ashram een Pranayama docentenopleiding gedaan en kreeg ik de hele wereld aan historie, technieken, effecten, de medische en fysiologische kanten en nog meer tot mijn beschikking. En zoals mijn docent Ram zo mooi zegt ‘You don’t want to be a travel agent who sends you where he/she has never been, you want to be travel guide, who knows the rights places, because he/she has been there’. En dus heel veel practice.

Pranayama betekent letterlijk het uitbreiden van prana (levenskracht), maar het betekent praktische gezien het vergroten van de mogelijkheid om levenskracht te behouden. Dit hoeft niet per so door ademhalingstechnieken, maar dit is wel de meest toegankelijke manier, omdat we onze ademhaling gemakkelijk kunnen manipuleren en controleren. Hierdoor ontstaat overigens direct de veel voorkomende verwarring dat Pranayama ademhalingsoefeningen betekent. Het gaat dus om een techniek die ervoor zorgt dat we Pranayama bereiken.

En deze technieken moeten eigenlijk veel geoefend en gedaan worden, dus bij één lesje Pranayama blijf je aan de oppervlakte. En dat is eigenlijk ook meestal het voorbereidend ademwerk voor het echte werk, de Pranayama. Echter kun je met voorbereidend ademwerk, wat ook best pranayama mag heten, al heel wat bereiken: dieper in je ademhaling gaan zitten en je bewust worden hoe je ademt bijvoorbeeld.

Ik bied erg graag trajecten aan, waar we samen naar een bepaald niveau toewerken. En de effecten zijn subtiel, dus niet zo direct voelbaar als de eerder genoemde verbonden ademhaling of innerflute, maar zeker voelbaar. En ook deze twee ademhalingstechnieken komen oorspronkelijk uit de Pranayama.